internetgeneratie en werk

Halverwege de jaren ’50 van de vorige eeuw zien we voor het eerst een jeugdcultuur ontstaan. De pleiners en de nozems werden een begrip. In de jaren ’70 kwamen de hippies erbij. Langharig werkschuw tuig werden ze wel genoemd. Door het afzetten tegen de ouderen cultuur hadden vooral werkgevers een beeld van jongeren dat weinig positief was. Werkgevers, die toen vooral bazen werden genoemd. En een pak droegen met een stropdas. Als je dat droeg, dan hoorde je erbij.

 

Een groot contrast vormden de jongeren die hun haar lieten groeien en genoten van de vrijheid. Om aan werk te komen, was het wel handig om je wat aan te passen aan de geldende normen van een bedrijf of de directeur. De enkeling die daaraan probeerde te ontsnappen had het niet altijd makkelijk. Sommige werkgevers stuurden een sollicitant met lang haar gelijk weer weg. Een gesprek vond men zonde van de tijd. Het plaatje was al ingekleurd.

 

Nu zo’n 40 jaar later, zie je weer een beetje eenzelfde tendens. Jongeren worden niet begrepen en afgeschilderd als ongeïnteresseerd, verwend en geen zin hebbend om te werken. Het stereotype denken over mensen als medewerk(st)er en alle bijkomende vooroordelen dragen niet bij aan een goede samenwerking. “Hoe zal dat gaan met de socialmedia ‘verslaafde’ met zijn of haar ogen strak gericht op de smartphone of (i)Pad?”, vraagt men zich bezorgd af. Aan de bijnamen die ze hebben gekregen zal het niet liggen: internet generatie, millennials, gen Y, NextGen.

 

De internetgeneratie (18-35) is er en meldt zich op de arbeidsmarkt. Hoewel er nu een grote jeugdwerkloosheid is, komen er binnenkort door pensionering van oudere werknemers plaatsen op de arbeidsmarkt vrij. Voorspellingen gaan er vanuit dat in 2020 de helft van de werkenden uit deze generatie bestaat.

 

[blockquote source=””]De internetgeneratie zal een enorme impact hebben op bedrijven. Doen wat ze altijd deden, zal lastig worden. Om jongeren aan zich te binden is het voor werkgevers van vitaal belang te weten wat deze generatie motiveert. Bedrijven die bereid zijn te voldoen aan de behoefte en verwachtingen van deze generatie hebben de kans om de grootste talenten binnen te halen en te behouden én kunnen ten volste hun talenten benutten. Wellicht dat sommige bedrijven nog hun heil buiten Nederland zoeken en daar gedweeë jongeren voor geringe bedragen aan het werk zetten. Maar dan mis je een hoop. Geen goed contact met stakeholders, beperkte succesvolle inzet van social media, beperkte kans op co-creatie, gebrek aan innovatieve kracht en ontbreken van vaardigheden in het ontsluiten van kennis. [/blockquote]

 

Als organisatie Modern Nomads hebben we als doel een bijdrage te leveren aan de acceptatie van de internetgeneratie bij bedrijven en organisaties. We gaan in gesprek met directeuren en managers over leiderschap. Hoe past hun stijl van leiderschap bij deze mensen en wat voegt voor alle betrokkenen waarde toe? Hoe creëren we met elkaar situaties waarin alle partijen tot hun recht komen en vergroten we zo de toegevoegde waarde van de organisatie als geheel?

 

Met de internetgeneratie gaan we het gesprek aan om te weten wat er leeft als het gaat om werk. Wat is er belangrijk bij een opdracht, wat is nodig om bij een werkgever aan de slag te gaan? Wat is hun opvatting over leiderschap?

 

Modern Nomads is zelf een netwerkorganisaties die steeds bestaat uit wisselende partners. Wil je zelf een bijdrage leveren? Doe dan mee en geef je reactie hieronder.

 

Modern Nomads – Leiderschap die je Toekomst!